Kullancsok minden áron

Bizonyos vagyok abban, hogy sokakat érintő kérdéssel talált meg az info-vonalon egy kedves ebtulajdonos:

 

Kedves Doktor Úr!

A kutyusom a kettős védekezés ellenére mindig összeszed kullancsot, ami immáron másodszorra okoz neki babéziát. Az eddig alkalmazott módszerek: Kiltix és Advantix, Kiltix és Expot, illetve a Scalibor és a már előbb említett spot on-ok.

A legnagyobb problémám az, hogy sokat sétálunk erdős részeken, parkokban, és ahogy ezen szereket alkalmazom észre sem vesszük a kullancsot, pedig gondosan átfésüljük a kutyust és még otthon is átnézzük. Házban él bent velünk, rövid szőre van, és nagyon sokat van dédelgetve simogatva, ennek ellenére sem tapintható ki a kullancs, csak a már jelentkező tünetei okoznak rémületet.

Lassan már ott tartok, hogy nem merem kivinni őt sehová. Régebben, amikor eme szereket nem alkalmaztunk igaz volt akkor is benne kullancs, bár nem ilyen sűrűn, de azt észre is vettük és érdekes módon nem fertőződött meg. Szerek alkalmával pedig a tapasztalat az, hogy akár a séta alatt belemegy, megfertőzi és eltűnik.Jelenleg lábadozunk a csúnya elkapott korból és gondolkozom, hogy milyen más módszerrel tudnánk elkerülni eme betegséget egyáltalán.

Most jelenleg Preventic nyakörv és Advantix van rajta, ezekkel még nem próbálkoztunk..(ezek nem elavultak már?)

Nagyon megköszönném, ha tudna tanácsot adni!

 

Az állatorvos számára mindig veszélyes terep, ha látatlanból kell tanácsot adni.

Ez esetben nem volt igazán gond, hiszen nem diagnózist kellett felállítani a távolból, hanem a védekezés stratégiáját kellett körvonalazni.

100%-os védelem nem létezik a kullancsok ellen. Azért van ilyen sokféle szer, mert kialakulhat rezisztencia, ami fajtánként, egyedenként is eltérő lehet.

A gyógyszergyárak a kialakuló rezisztencia miatt folyamatosan fejlesztenek, változtatnak a hatóanyagon vagy azok kombinációján.

A Kiltix nyakörv remek  szer, de a gyártó tavaly már vadonatúj terméket dobott piacra Foresto néven.

A Frontline piacvezető volt, de évekkel ezelőtt a kék színű kiszerelést zöldre, combo-ra cserélték, idén pedig Certifect néven új termékkel jöttek ki.

A Preventicre sok tulaj esküszik, a Scalibor is nagyon bevált, bár több kutya allergiás lett tőle.

Mindenképpen próbálkoznia kell.

Ha valamelyik termékkel kapcsolatban kedvezőtlen tapasztalata volt, váltson, lehetőleg olyanra, amit még eddig nem használt.

Amikor nem védekezett, a kullancsok meg tudtak telepedni, vért szívtak és könnyen észre lehetett venni őket, mert sokáig a kutyán tanyáztak.

Amióta védekezik, a kullancs reakciója felgyorsult. A fajfenntartás ösztöne miatt vért kell szívnia, párzik, petézik és ha fertőzött volt, a gazdaállatba oltja az esetleg benne lévő, őt meg nem betegítő vérparazitákat. Évek alatt rendkívüli mértékben megnőtt a fertőzött kullancsok száma. Sok esetben sem az eb-tulajdonos, sem mi állatorvosok nem találjuk meg a kullancsot. De a beteg állat véréből a parazita egyszerű kenetvizsgálattal kimutatható.