Kedvenc a családban

Mint minden kedves jövevénynek, a pajkos, játékos kutyának-macskának egyformán örülnek minden családban. Néhányan alaposan átgondolják: mikor és milyen fajtájú kedvenccel kötik össze az életüket sok-sok éven át. Sokan vannak azonban, akik a pillanatnyi hangulatnak engedve lepik meg családjukat egy talált, vagy ajándékba kapott kölyökkel.

Az állattartás felelősség.  A velünk élő kedvenc ránk van utalva, kötődik hozzánk. Tőlünk kap enni, tőlünk kap szeretetet, törődést, fiatalon játékot és tanulást, öreg korában ápolást és aggódást.

A rendszeresség a legalapvetőbb követelmény az állattartótól. A séta és az etetés rendszeressége könnyen kialakítható kedvencünknél, aki a várt időpont közeledtével egyre kíváncsiabb és izgatottabb. Csalódást okoznunk nem szabad!

Ha egy család engedve a „ gyenge” erőszaknak kisgyermek kívánságára szerez kutyát, jó nevelési lehetőség adódik a rendszerességre. A gyermek természetesen hamar megunja a kötelező tennivalókat (  takarítás, víz adása, sétáltatás ), de valamelyik szülővel együtt az esti etetés előtti séta kellemes és rendszeres időtöltéssé és játék-lehetőséggé fejlődhet. Az értelmes elfoglaltság többet ér, mint a tv vagy számítógép előtti passzív ücsörgés. Ugye kedves szülő! Került már csapdába a gyermek kívánságának teljesítése révén és morogva takarította a fehér egér kalitkáját vagy éppen a halak akváriumát!

Sokan kérdeztek arról, tudok-e javasolni egészséges, nyugodt, gyermekek mellé való kutyát?

Kivétel nélkül menhelyre irányítom a kérdezőket. Oly sok hányatott sorsú kedvenc vár szerető új családra. Látszólag nehéz a választás, különösen, ha egy bizonyos fajtájú kutyához ragaszkodunk. Hagyjuk, hogy a dolgok, ha már elhatároztuk magunkat, történjenek velünk. . Mert ilyenkor megtörténik a csoda! Az egy ketrecbe zárt 15-20 kutya közül egyszerre csak megragad minket egy tekintet, egy reménykedő szempár és nem tudunk szabadulni. Nem mi választunk. A kutya választ minket. Mintha működne egy különleges szabályozás: nem csapatosan merednek ránk, csak egy kutya követ minket a tekintetével és egyre biztosabbak lehetnünk abban, őt kell hazavinnünk. Ezek igazi nagy találkozások!

És cserébe a bizalomért az új kedvenc hálája jeléül elhalmoz minket a szeretetével.