Hogyan tovább?

A mikrochipes megjelölésről. Az országos média az elmúlt év végén igen hatékony kampányt folytatott a mikrochipes eb-megjelölés népszerűsítéséért, aminek meg is lett az eredménye, hiszen az év utolsó napján is sorok vártak az állatorvosi rendelőkben.

A törvény egyértelműen fogalmaz: 2013.január 1.-től a négy hónaposnál idősebb ebek csak megjelölten tarthatók, és ennek betartása egyértelműen az  ebtartók felelőssége. Az állatorvosokat ez a rendelet arra utasítja, hogy csak mikrochippel megjelölt kutyákat kezelhetnek, olthatnak.

A településen szokásos tavaszi szervezett kutyaoltás a gyakorlatban emiatt jelentősen megváltozik. Az összevezetés helyén ugyanis veszettség ellen csak már előzetesen megjelölt kutyák olthatók.

A törvény és a vele harmonizáló kamarai rendelet egyértelműen fogalmaz.

Az ebeket  mikrochippel megjelölni csak állatorvosi rendelőkben vagy az állatok tartási helyén lehet, utcasarkon nem! Vagyis összevezetéses chipezési akciót a szokásos utcai oltási helyeken nem lehet szervezni.

Az esetleges kényelmetlenségek, magyarázkodások elkerülésére már most szeretnénk az ebtartók figyelmét felhívni, mert a tavasz közeledtével az oltási kötelezettség aktuálissá válik, hiszen az éves oltások között 365 napnál hosszabb idő nem telhet el.

Született még egy rendelet, ami ugyancsak nehezíti az adminisztrációt. Az ebek fajtáját csak törzskönyvvel igazoltan rögzíthetjük fajtatisztának, ami bizonyára sok vitát generál majd.

Többször keresnek meg olyan kérdéssel, hogy mindenáron kell-e a megjelölés? Vagy be kell-e chipezni az öreg, a házból ki nem járó kutyákat?

Tudomásul kell venni, hogy törvény nem tesz kivételt egyik esetben sem! Az állatorvosok pedig nem javasolhatják egyik állat kivonását sem a törvény hatálya alól.

Az önkormányzat és az állami állatorvosi szolgálat még kivár, hagy türelmi időt, bár olyan hírek is elhangzottak, hogy fővárosi közparkokban chipleolvasóval sétálnak a közterület-felügyelők.  Az év során azonban sor fog kerülni az ebek összeírására, az adatok egyeztetésére. Ekkor a chipezetlen vagy oltatlan ebek tulajdonosait anyagilag is felelősségre fogják vonni.

Kérjük az ebtartókat, hogy keressék állatorvosukat és egyeztessenek a mikrochipes megjelöléssel kapcsolatban. Kérdéseikre akár telefonon, akár elektronikus formában szívesen állok rendelkezésükre.

dr. Mohai Imre

állatorvos