A fogkövességről

Valami bűzlik – és nem csak Dániában

Nem csak mi igényeljük kedvenceink feltétel nélküli szeretetét, hanem ők is igénylik gazdáik törődését, a velük való foglalatosságot. A játék, babusgatás közben néha azonban kénytelenek vagyunk fintorogni, mert kedvencünk szájából olyan szag terjeng, ami legkevésbé sem nevezhető kellemesnek. Ennek oka pedig egyáltalán nem a fogmosás hiányából ered.

A kutyák és macskák számára a rágás a szájhigiénia legfontosabb eleme. A válogatós, elkényeztetett állatok szívesebben fogyasztanak konzervet, vagy zselés eleséget, pépessé paszírozott falatokat még akkor is, amikor arra még egészségi okokból nincsen szükségük.

A rágás elmaradása – különösen a rövid orrú fajtáknál vagy a hibás fogazatú egyedeknél – nagyban segíti a fogkőképződést. Az ételmaradékból előbb kenőcsös felrakódás, majd tapadós plakk keletkezik.Ez kedvez a baktériumok megtapadásának, a különböző sók lerakódásának. A fogak körül íly módon nehezen eltávolítható masszív fogkő képződik, ami a kellemetlen szájszag kialakulásához vezet.

Ez azonban csak az egyik baj. A másik az, hogy a fogköves állat nyalakodás közben tengernyi baktériumot szór szét a környezetébe, ami érzékeny kisgyermekek számára komoly veszélyforrást, fertőzési gócot jelenhet. Az aggódó szülők talán soha nem is gondolnak arra, hogy a visszatérő torokgyulladás oka esetenként a betegeskedő gyermek környezetében élő fogköves kutya vagy macska.

A fogkő folyamatosan irritálja az állat ínyét, ami gyulladásba jön, felhúzódik és a fog gyökere fokozatosan lemeztelenedik. A következmény a fog kilazulása, majd elvesztése. Addig azonban az állat nagyon szenved, komoly fájdalmat érez, kerüli a rágást, ami a fogkő képződését tovább súlyosbítja.

A macskáknál az utóbbi években fedezték fel azt a nagy fájdalommal járó és emiatt kóros lesoványodásig vezető kórformát, aminek során a fogak gyökere felszívódik, a fogak meglazulnak és az állat rágásra képtelenné válik. Ilyen esetekben a fogak eltávolítása teljes gyógyuláshoz vezethet.

Addig azonban sok egyéb tennivalónk lehet!

Szögezzük le: a fogköveket el kell távolítani! Ez történhet mechanikusan, vagy a korszerűbb módon ultrahangos készülékkel, amihez azonban az állatot el kell altatni.

A megelőzés módja a száraz, granulált eleség adása, alkalmanként rágószalag, rágócsík használata. Újabban kapható fogápoló szett, amely különböző nagyságú kefékből, ujjra húzható, érdes oldalú hüvelyből és enzimatikusan ható, ízesített fogkrémből áll. Az állatok rövid idő alatt megtaníthatók a rendszeres fogmosásra, s mivel a kutyáknak csirkehúsos, a macskáknak pedig halas ízesítésű a fogkrém, a fogápolás akár jutalomnak is felfogható.